Nog meer over aikido

Het is een unieke methode voor zelfverdediging, door de manier waarop je leert bewegen om de aanval van een of meerdere mensen te neutraliseren. Aikido is volledig gericht op verdediging en kent geen aanval.

De principes waarmee we werken zijn:

1.    Centralisatie. We bewegen vanuit een lichaam en geest die een eenheid zijn. Het middelpunt van ons lichaam is de spil waar alles omheen draait. Schouders zijn los, armen ontspannen en onze ademhaling is rustig.

2.   Neutralisatie. Een aanval wordt geneutraliseerd door circulaire bewegingen te maken. Met behoud van principe 1 en niet door te duwen en te rukken aan de aanvaller.

3.   Continuรฏteit. We gebruiken de energie van de aanval, zodat de aanvaller in beweging blijft.

4.   Positionering. We plaatsen ons lichaam zodanig dat principe 1, 2 en 3 kunnen worden gehandhaafd en uitgevoerd.

Ingewikkeld? Wel nee, gewoon doen vanaf les 1.

Aikido is meer dan een vechtsport.

Aikido richt zich op het herstellen van de eenheid van lichaam en geest. Dit train je in verbinding met de ander/aanvaller. Op die manier is aikido meer dan het beoefenen van een krijgskunst en kan het deel uitmaken van een manier van leven. Niet gericht op agressie en kracht, maar meer op meebewegen en beรฏnvloeden. Als het inzicht groeit in de samenhang tussen oorzaak en gevolg, actie en reactie, vraag en antwoord, dan zullen de grenzen van de toepassing snel verlegd worden naar buiten de dojo.

Typisch Yoseikan.

Deze specifieke stijl van aikido gaat ervan uit dat harmonie tussen jezelf en de ander niet vanzelfsprekend is. Dit betekent dat we uitgaan van een โ€˜probleemโ€™ dat we willen oplossen. Concreet betekent het dat we veel oefenen op stoten en schoppen en uitgaan van dynamische aanvallen.

Terug naar boven

Terug naar vorige pagina

Terug naar home