Verhalen uit de dojo

Aikido doet wat met je, ook al is dat voor iedereen anders. Wat betekent Aikido voor jou? We vroegen het aan enkele mensen die bij ons trainen.

Lisa – “Het is voortdurend een leuke zoektocht”

Aikido betekent veel voor me! Bovenal is het fysiek heerlijk om te beoefenen, maar ook leer ik er veel door. Het is bij iedere aanval weer zoeken hoe ik ga bewegen en verbinden vanuit m’n centrum en hoe ik de kracht van de aanval met het juiste tempo gebruik in de techniek. Soms lukt dit goed bij de ene tegenstander, terwijl ik daar bij een ander weer meer moeite mee heb. Dit is voortdurend een hele leuke zoektocht met elkaar. Omdat aikido zo dynamisch en breed toepasbaar is, gaat het nooit vervelen! De fijne sfeer in onze dojo draagt hier zeker aan bij. Het heeft te maken met de manier van lesgeven, maar ik denk ook omdat aikido leuke mensen aantrekt.

Hans – “Van krijgskunst naar levenskunst”

“Een gezonde levensstijl betekent voor mij verantwoord eten en goed bewegen. Budo past daar perfect in, naast meditatie en yoga. In aikido ontdek ik veel van mezelf in relatie tot anderen. Mijn manier van bewegen, reageren en beseffen dat je nooit klaar bent met zelfontwikkeling. Dat is leuk, als je dat leuk vindt tenminste. En het bijzondere is dat je het doet in nauw contact met anderen. Je bent nu eenmaal niet alleen op de wereld, dus deze manier van samen werken aan jezelf heeft me al veel inzichten gebracht die ik ook kan toepassen in mijn dagelijks leven. Van krijgskunst naar levenskunst om het zo maar te zeggen.”

Sydney – “Een bijzonder ontwikkelingspad”

“Wat betekent aikido voor mij? Een lastige vraag aangezien het een belangrijk onderdeel van mijn leven is en het er al bijna mijn hele leven bij hoort. Aikido heeft in de afgelopen jaren vooral mijn zelf ontwikkeld, waardoor ik mijzelf beter heb leren kennen. Ik vroeg me namelijk wel eens af wie ik nou eigenlijk was. Aikido heeft me doen ontwikkelen naar de persoon die ik nu ben.
Dit heb ik zeker niet alleen gedaan. De gezellige groep mensen, die je onthalen alsof je thuis komt, spelen daar een grote rol in. Zoveel vertrouwen die ieder die daar is met zich mee brengt is iets heel bijzonders. Ik ben ontvangen met open armen, zo’n gevoel is niet te beschrijven. In deze tijd waarin veel ter discussie staat is het fijn om tussen goede mensen te zijn met normen, waarden en respect, ongeacht wie je bent of hoe oud.
Aikido is een bijzonder ontwikkelingspad en een levensles voor het leven, helemaal op jonge leeftijd als je jezelf aan het ontdekken en ontwikkelen bent.”

Fatiah – “We lachen veel met elkaar”

“Ik ga altijd graag naar de dojo. Natuurlijk draait het om aikido en daar heb ik tot nu toe al veel aan gehad. Het heeft me met name meer zelfvertrouwen gegeven. Maar wat mij altijd opvalt is hoeveel we lachen met elkaar. Als dat er niet was dan zou ik het niet volhouden denk ik. En … dat we achteraf vaak nablijven om nog een kop koffie of thee te drinken. Even napraten over de les of kletsen over andere dingen. Ik ga meestal moe maar voldaan naar huis.”