Verhalen uit de dojo

Aikido doet wat met je, ook al is dat voor iedereen anders. Wat betekent Aikido voor jou? We vroegen het aan enkele mensen die bij ons trainen.

Lisa – “Het is voortdurend een leuke zoektocht”

Aikido betekent veel voor me! Bovenal is het fysiek heerlijk om te beoefenen, maar ook leer ik er veel door. Het is bij iedere aanval weer zoeken hoe ik ga bewegen en verbinden vanuit m’n centrum en hoe ik de kracht van de aanval met het juiste tempo gebruik in de techniek. Soms lukt dit goed bij de ene tegenstander, terwijl ik daar bij een ander weer meer moeite mee heb. Dit is voortdurend een hele leuke zoektocht met elkaar. Omdat aikido zo dynamisch en breed toepasbaar is, gaat het nooit vervelen! De fijne sfeer in onze dojo draagt hier zeker aan bij. Het heeft te maken met de manier van lesgeven, maar ik denk ook omdat aikido leuke mensen aantrekt.

Hans – “Van krijgskunst naar levenskunst”

“Een gezonde levensstijl betekent voor mij verantwoord eten en goed bewegen. Budo past daar perfect in, naast meditatie en yoga. In aikido ontdek ik veel van mezelf in relatie tot anderen. Mijn manier van bewegen, reageren en beseffen dat je nooit klaar bent met zelfontwikkeling. Dat is leuk, als je dat leuk vindt tenminste. En het bijzondere is dat je het doet in nauw contact met anderen. Je bent nu eenmaal niet alleen op de wereld, dus deze manier van samen werken aan jezelf heeft me al veel inzichten gebracht die ik ook kan toepassen in mijn dagelijks leven. Van krijgskunst naar levenskunst om het zo maar te zeggen.”

Fatiah – “We lachen veel met elkaar”

“Ik ga altijd graag naar de dojo. Natuurlijk draait het om aikido en daar heb ik tot nu toe al veel aan gehad. Het heeft me met name meer zelfvertrouwen gegeven. Maar wat mij altijd opvalt is hoeveel we lachen met elkaar. Als dat er niet was dan zou ik het niet volhouden denk ik. En … dat we achteraf vaak nablijven om nog een kop koffie of thee te drinken. Even napraten over de les of kletsen over andere dingen. Ik ga meestal moe maar voldaan naar huis.”